Rasbeschrijving

De Kerry Blue Terriër

Deze middelgrote Terriër met zijn zachte, licht- tot donkerblauwe beharing, de hoog aangezette staart, de kaarsrechte rug en de kleine V-vormige oren, stamt uit het Zuid Ierse graafschap Kerry.

Als tentoonstellingsras in Nederland is het nog maar 75 jaar oud. In Engeland verschenen de eersten al in 1922 op de Cruft's. Het is geen wonder dat deze aantrekkelijke hond, met zijn groteske baard, zeer snel populair werd, niet in de laatste plaats door zijn plezierige karakter. Een typische Kerry Blue is levendig en vriendelijk, met een uitgesproken Ierse persoonlijkheid. Ze zijn stevig gebouwd, verstandig, grillig en bijzonder op mensen gesteld.

Kerry's beantwoorden de deurbel en de telefoon, controleren de binnenkomende post, bewonderen zichzelf in de spiegel, wassen je oren en weten altijd waar het beste te halen is. Ze houden toezicht als je in bad gaat, bewaken je auto en je gezinsleden, vergezellen je op wandelingen en willen best s'nachts je voeten warmen. Liefdevolle aandacht en de nodige discipline zijn voor dit ras even belangrijk als voedsel en water.

De zorg voor zijn gezondheid bestaat voornamelijk uit preventieve vaccinaties tegen hondenziekte, leverontsteking en de ziekte van Weil, en soms een wormkuur. In het algemeen zijn Kerry's gezond en actief gedurende hun 10 tot 15 jarige leven.

Rasstaandaard 2

Voor de meeste mensen is een van de verrassende punten zijn beharing. Op enige afstand lijkt ze hard en draadachtig, maar in feite is het de meest zachte en zijdeachtige beharing van alle hondenrassen. Kerry Blue Terriërs  dienen regelmatig te worden geknipt, met tondeuse en schaar om hen een eleganter voorkomen te geven en om ze makkelijk schoon te kunnen houden. Het knippen is niet moeilijk en veel baasjes van een Kerry doen het zelf. Een goede fokker zal u hierin zeker wegwijs willen en kunnen maken.  Een ander belangrijk punt van de Kerry is dat hij niet verhaart. U zult geen haren aantreffen op uw kleding, tapijten of meubels en hij heeft geen hondenlucht, ook niet als hij nat is.

Iedere Kerry Blue Terriër is zwart bij de geboorte. Het proces dat de hond begint te “kleuren” begint op een leeftijd tussen de 6 en 18 maanden. Uitersten in kleur zijn licht zilverblauw en staalblauw. Een Kerry pup is niet goedkoop. Een fokker besteed veel tijd, geld en moeite om de zo perfect mogelijke Kerry te fokken waarbij karakter en gezondheid voorop staat. Als u een Kerry Blue Terriër aanschaft dan voegt u een nieuw lid toe aan uw familie. Het is dan ook erg belangrijk om bij een goede fokker aan te kloppen waar de pups in een zuivere omgeving met veel liefde worden verzorgd. Bij een goede fokker zijn beide ouderdieren aanwezig en zijn deze zonder gebreken of erfelijke ziektes. De Kerry die u aanschaft verwacht van u dat u hem gedurende zijn hele leven verzorgt. Het is een investering voor het leven, in ieder geval wat de Kerry betreft.

Wat kunt u van uw fokker verwachten

  • De pup dient gewassen, in model geknipt en met geplakte oortjes te worden afgegeven.
  • Bij het overdragen van de pup krijgt u naast een voedingsadvies voor de eerste dagen voer mee waaraan de pup gewoon is.
  • Begeleiding bij de opvoeding en de opfok van de pup, dit wil o.a. zeggen dat de fokker zolang als nodig is de oortjes zal blijven plakken. Maar daar blijft het niet bij. Bij een goede fokker zult u altijd met vragen en of problemen terecht kunnen wat uw hond betreft.

Een hond als beste vriend?

Kijkt u maar eens naar een Kerry Blue Terriër. Hij is meer dan alleen maar een hond. Een beetje nieuwsgierig? ja, dat is hij zeker. Hij wil weten op ieder moment van de dag wat u doet en waarom. Een Kerry is ook waaks. Hij zal u waarschuwen voor alles wat hem verdacht voorkomt. Toch is de Kerry Blue de vriendelijkste hond die er bestaat. Let u er eens op hoe een Kerry Blue met kinderen omgaat. Geen andere hond verdraagt zoveel van hen en speelt met hen. Wee de indringer die tegen zijn speelmakkertje iets in zijn schild voert. Een geweldige combinatie dus, voor een huishond, die zeer te waarderen is.

Degenen die weten hoe gehecht men raakt aan een goede hond zullen het belangrijk vinden te weten dat de Kerry Blue Terriër in de Kynologische Literatuur wordt beschreven als een hond die tot op hoge leeftijd een speelse en actieve kameraad blijft. Alle deugden tezamen maken de Kerry Blue ook een hond voor u.

Gezondheid

De Kerry Blue Terriër is een zeer gezond en sterk hondenras en heeft gemiddeld een lange levensduur. Over het algemeen kent de Kerry weinig erfelijke aandoeningen. Niettemin komt in lichte mate HeupDysplasie (HD) voor maar een goede fokker zal daar zeker op selecteren en alleen maar een combinatie gebruiken waarbij het risico op HD zo goed als uitgesloten is.

Preventief dient u uw Kerry jaarlijks te laten inenten tegen de diverse ziekten waar alle honden voor worden ingeënt. Voor advies hierover dient u uw eigen dierenarts te raadplegen.

Meer behoefte aan informatie

Als u naast de informatie op deze website nog vragen heeft over uw Kerry Blue Terriër dan zijn de bestuursleden van de stichting altijd bereid deze vragen te beantwoorden, u te adviseren of u verder wegwijs te maken waar u moet zijn. De gegevens van de bestuursleden treft u aan op deze website onder de kop “De Stichting”.